top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Martin

HET GEHEIM van een Paddock Paradise die werkt!!

Stress... Dat is het geheim van een Paddock Paradise systeem dat werkt. Je mag nog zo'n mooi pad gemaakt hebben, water en voedsel zo ver mogelijk uit elkaar, likstenen ver weg, een goede kudde, ... Als dit alles in een stressvrije zone staat haalt het bitter weinig uit!


Denk maar eens na... Waarom bewegen paarden in het wild? Het lekkerste eten is toch te vinden bij het water? Wat kan je dan nog meer nodig hebben? ... Als er geen potentieel gevaar was voor roofdieren hadden paarden ook niets nodig en zouden ze dus lekker met hun luie kont eten van het sappige gras aan de waterkant!


En wat doen wij dan? Een zeer veilige, stressvrije paddock paradise maken waar ze enkel een beetje verder moeten wandelen. Tja, dan zullen ze wel een beetje wandelen, maar ook niet meer. Zou ik ook niet doen als het niet nodig was!


Wat is dus ons geheim op Stal Ripley's? Wij zorgen voor verschillende soorten hooi. Hooi dat ze super lekker vinden en hooi dat ze ook wel eten, maar toch niet zo super lekker is! Daarnaast zit het lekkere hooi in grote hooiruiven. Waar ze gezellig met zijn allen de hele dag zouden kunnen staan. Het andere hooi zit in kleinere netten waar ze per 1 of 2 aan kunnen eten. En toch bewegen onze paarden enorm veel... Want die grote hooiruiven met dat sappige, lekkere hooi, staat in onze 'stressvolle' zone en het andere hooi bevindt zich in 'veilige' stressvrije zones.


Ze staan regelmatig rond die grote hooiruif, lekker te snoepen met z'n allen, maar ze blijven daar niet staan, want elk wezen heeft maar een bepaalde spanningsboog voor stress, en dan gaan ze op zoek naar de veiligere zones.


Hoe creëer je nu zo'n zones?

  • Denk na over de positionering van drink en voerplekken.

  • Verander regelmatig de posities van voer en drinkplekken.

  • Maak zones spannender door vogelverschrikkers, zeiltjes, vlaggetjes, ....


Willen jullie graag hulp bij het uitdenken of aanpassen van je eigenste Paddock Paradise? Dan kan je terecht bij Anora bvba, gegevens vindt je terug op www.anora.be.


BELANGRIJK: Zorg er steeds voor dat er veilige zones zijn die altijd veilig blijven! Je wilt niet dat je paard in constante stress moet leven! Maar een beetje gezonde stress kan geen kwaad!


BELANGRIJK: Stress is geen doodsangst, dus pas je creatie aan aan de weerbaarheid en draagkracht van je kudde!


110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page