top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Martin

Maar... Wat is dat nu echt? Een Paddock Paradise?

Bijgewerkt op: 19 jul. 2018


Dat is niet te omschrijven in 1 post...

Een Paddock Paradise bestaat uit heel veel verschillende elementen. Het pad of de 'track' is het opvallendste element, maar je kan een fantastische track hebben en toch een Paddock Paradise hebben die niet werkt. (En dan heb ik het niet over een bokkend paard ;-)...)



We willen met een Paddock Paradise dat paarden natuurlijk gedrag gaan vertonen. 'Hapje-stapje', verder trekken, sociaal kuddegedrag, 'knabbel hier, knabbel daar', beweging, rust, plekjes om te ontspannen, maar ook gezonde stress,... Allemaal onderdelen van een goede Paddock Paradise.




Misschien om jullie mee te nemen zal ik het stap voor stap uitleggen... We zullen starten zoals wij gestart zijn. Met een blanco canvas... Of met een weide... Een weide en een 20 x 60 piste, want die was er ook al... En er was 1 schuilstal... Voor de rest waren er boxen. Als we hadden gewild hadden we in een mum van tijd 10 paarden in boxen kunnen stoppen. Maar als er 1 ding was dat ik niet wilde was het paarden in boxen stoppen. Dat is hier niet toegelaten!


Een pad dus... De eerste vraag die we onszelf moesten stellen was: 'Hoe breed maken we het pad?'. Als je zoekt naar info over PP systemen krijg je hierop allerlei antwoorden. '1,5 meter, want anders bewegen ze niet, ...10 meter, want anders komt er ruzie van', en alles daartussen. Wat kies je dan? Uiteindelijk hebben we beslist ons gezond verstand te gebruiken en gekozen voor een pad van 5 meter, zodat paarden in een kudde van zo'n 10 paarden elkaar gemakkelijk kunnen passeren, en een stuk van 10 meter breed dat gedraineerd is en waar lekker zacht zand in ligt zodat ze ook hun eigen 'zandbak/ligzone' hebben. Met de keuze van de breedte van het pad werd niet enkel gekeken naar de paarden en de grootte van de kudde, maar ook naar de handigheid voor machines. Wij hebben een sloot langs ons terrein lopen en daar moeten grote kranen opkunnen om de sloot zuiver te maken. Dus 5 meter was een minimum. Daarnaast hebben we alle hoeken afgerond langs de binnenzijde en hebben voor de rest goed gekeken dat paarden elkaar niet konden blokkeren. Daar zijn we niet perfect in geslaagd. De lay-out van ons terrein liet dit helaas niet toe, maar er zijn nergens stukken waar paarden echt volledig ingesloten kunnen geraken. En waar het iets moeilijker was hebben we gekozen voor strategische hooiplekken om zo toch te zorgen voor een uitweg voor iedereen.


Naast de breedte van het pad hebben we ook gezorgd voor twee lussen die we van elkaar kunnen afsluiten. Op die manier kunnen paarden voorzichtig geïntroduceerd worden. Kunnen eventuele zieke dieren afgezonderd worden. En kunnen de paarden even op de ene track gezet worden als er werken moeten gebeuren op de andere...


TIPS:

  1. Breedte afhankelijk van paarden en praktische overwegingen zoals machinerie.

  2. Draad aan de binnenkant van je pad, palen aan de buitenkant.

  3. Zorg voor verschillende doorgangen naar de weide toe, je zal er later blij mee zijn.

  4. Zorg voor bredere en smallere stukken, zorgt voor beweging en nodigt uit tot rust.

  5. Zorg voor twee afzonderlijke lussen.


Hebben jullie nog tips? Deel ze met ons! Volgende keer meer over het opzetten van een Paddock Paradise...





55 weergaven0 opmerkingen

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page