top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSaskia Martin

Wat eet jouw paard?


Dat is zo'n vraag die je kan stellen aan 100 (sport)paardenmensen en vermoedelijk zal het merendeel antwoorden... zoveel kg sportmengeling, of brok, of haver, misschien wat zemelen, supplementen x en y en dat 2,3 of 4 keer per dag (4 keer als ze geluk hebben). Sommigen denken er ook nog aan om erbij te vermelden dat ze ook wel een plakje hooi 's morgens en 's avonds krijgen en voor de rest staan de paarden te blinken op stal! Als ze echt heel veel geluk hebben mogen ze ook enkele uurtjes buiten, vaak zonder gezelschap, want dan kunnen ze zich blesseren!


En dan bloedt mijn hart! .. Ik heb zelf altijd geleerd dat een atleet een zeer gebalanceerd dieet niet mag ontberen, aangepast aan zijn of haar noden. En dan de echte atleten onder de paarden, de 'sportpaarden', die moeten het meestal stellen met 'krachtvoer' aka junkfood alla McDonalds! Want vergis je niet, krachtvoer zit vol met suikers, vetten en graansoorten die paarden eigenlijk niet tegenkomen in de natuur. Die ze zelfs vaak niet verteerd krijgen! Natuurlijk krijgen ze dan enorme tekorten en dat wordt dan weer aangevuld met supplementen!

Nu zie ik de meeste mensen met 'sportpaarden' al bijna denken, daar heb je er weer eentje, zo'n recreatie hippie die eigenlijk niet beter weet en die komt het ons vertellen. Wel, ik heb wel degelijk de nodige achtergrond om hier een mening over te hebben. Als gediplomeerd dierenartsassistente, dressuuramazone en Equine Hanna Somatics therapeut met jarenlange ervaring op diverse nationale en internationale sportstallen vind ik persoonlijk dat ik dat recht ondertussen wel verdiend heb. Als ik tenminste zo brutaal mag zijn! ;-)


Waaruit bestaat dan de voeding van onze paarden op onze paddock Paradise, Stal Ripley's te Ravels? Pfiew, dat is bijna te veel om op te noemen. Maak ik kan het ook kort samenvatten. Onze paarden krijgen ruwvoer. In alle maten en soorten... Dus onze paarden krijgen hooi hoor ik de meeste al hardop denken? En inderdaad, onze paarden krijgen onbeperkt hooi. Verschillende soorten hooi... Natuurhooi, kruidenhooi, vezelrijk hooi, .... hooi dat regelmatig wordt getest op zijn kwaliteit. Maar hooi alleen zou niet voldoende zijn... Dan krijgen ook onze paarden tekorten! Dus we hebben ook andere soorten ruwvoer. Zo hebben onze paarden ook onbeperkt toegang tot wilg, berk, els, braam, brandnetel ... ze krijgen ook regelmatig haagbeuk, hazelaar en linde. Er staat ook rozemarijn, tijm, munt, venkel,... De weide is ingezaaid met een kruidenmengeling en ziet er niet uit als een mooi grasveldje, maar staat vol met variatie en rijkdom. Zowel voor onze paarden als andere dieren en insecten die hier leven.


Hoe vaak mogen ze op de weide zal misschien je volgende vraag zijn? Indien mogelijk het hele jaar rond minstens enkele uren per dag. Bij extreem weer kan het zijn dat we noodgedwongen de graastijd moeten verkorten, maar desnoods offeren we een weide op. Tot nu toe zijn er nog maar heel weinig dagen geweest dat de paarden niet op de weide konden. Ik denk dat ik ze in de bijna twee jaar dat we bezig zijn nog kan tellen op 1 hand.


Wil dit zeggen dat ik denk dat alle paarden zomaar op de weide kunnen a volonté? Nee, ik ben me er bewust van dat bepaalde paarden met bepaalde aandoeningen beter niet op de weide komen en ik ben me er ook bewust van dat het gras dat in onze contreien groeit eigenlijk niet super goed geschikt is voor paarden. Al proberen we daar door beter inzaaien steeds beter op in te spelen. Maar de paarden staan nu eenmaal hier en niet in steppegebied, dus we moeten roeien met de riemen die we hebben.


Om toch zeker te zijn dat onze paarden geen chronische tekorten krijgen worden ze elk jaar onderworpen aan een bloedonderzoek. En voorlopig loopt alles naar wens. Geen tekorten, wel glimmende paarden die super in hun vel zitten en alle sportprestaties die we van hen verlangen zonder veel problemen kunnen leveren.


Dat onbeperkt? Worden ze daar niet moddervet van? En hoefbevangen? Hier niet, in tegendeel, er zijn hier paarden met hoefbevangenheid toegekomen die ondertussen genezen zijn, maagzweren zijn verdwenen als sneeuw voor de zon en hier ook geen 'vechtende' paarden, wel veel speelvogels ;-) ... Kom gerust zelf eens kijken als je me niet gelooft ;-)... Paarden zijn gemaakt om continu te eten, een hapje en een stapje... met onze Paddock Paradise trachten we dit na te bootsen. Hoe we dit nog aanpakken kan je lezen in 1 van onze volgende blogs...


Nog even dit... ik ben me bewust van het feit dat ook ik de wijsheid niet in pacht heb en ook ik maak veel fouten. Daar probeer ik elke dag van te leren. Dus hebben jullie nog goede tips of dingen die mij gaan overtuigen van de noodzaak van krachtvoer? Ik hoor ze graag! ik ben nooit te oud om te leren, maar ik probeer wel kritisch te zijn!


www.equinehannasomatics.net , #stalripleys, #happyhorse, #Healthyhorsehappyhorse

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page